Suomi  

Nämä reittikuvaukset esittelevät Rannikkoreitin etapit myötäpäivään Salosta Kemönsaarelle, Hankoon ja Tammisaaren kautta takaisin Saloon. Voit hyvin aloittaa Rannikkoreitin myös Tammisaaresta ja Hangosta sekä Kemiönsaarelta, ja kiertää reitin vastapäivään. Etapit ovat vain ehdotuksia – yhdistele tai pilko etappeja omanlaiseksi mielekkäiksi kokonaisuuksiksi! Huom! Noudata erityistä varovaisuutta niillä tieosuuksilla, joilla on raskasta liikennettä, eteenkin lyhyellä osiolla tiellä 52.

 

Salo – Mathildedalin Ruukkikylä 29 km

Polje kolmen historiaa huokuvan ruukkikylän läpi ja nauti matkalla Teijon kansallispuiston metsien ja järvien lomissa kulkevista patikkapoluista.

Lähde matkaan Salon keskustasta. Ensimmäiset 5 km on omakotitaloalueen läpi kulkevaa asvaltoitua tietä. Sen jälkeen pyöräilet hiekkatietä pelto- ja maalaismaisemien läpi. Poljettuasi noin 11 km, pysähdy Lehmijärvellä ja nauti uimisesta yhdellä Salon parhaista uimarannoista!

Matka jatkuu Kirjakkalan ruukkikylään pääosin metsässä kumpuilevaa hiekkatietä pitkin. Meren ja kahden järven tuntumassa oleva Kirjakkalasta lähtee myös reittejä Teijon kansallispuiston metsien siimeksiin. Entiset ruukin asunnot ja toimistot palvelevat majoittujia.

Reitti jatkuu 4 km enimmäkseen asvalttitietä pitkin kohti Teijon ruukkikylää, jossa yhdistyvät luonnonkauneus sekä Teijon kartanon ja kirkon kulttuurihistoriallinen perintö. Täältä löydät myös Suomen pienimmän kivikirkon ja kylän liepeiltä lähtee reittejä kansallispuistoon. Kylällä on kannattaa nauttia kahvilan, ravintolan ja kyläkaupan tarjonnasta.

Matka jatkuu 5 km asvaltoitua, mutta mutkittelevaa ja mäkistä Teijontietä Mathildedalin ruukkikylään. Jätä Mathildedaliin saapuessasi pyörät parkkiin, ja nauti artesaanikylän viehättävästä tunnelmasta. Kylä kätkee sisälleen punamultataloja, ruukkirakennuksia, historiaa, puoteja, uniikkeja makuelämyksiä, käsityöläistuotteita, kulttuuria ja elämää. Mathildedalista ei ole myöskään pitkä matka Teijon kansallispuiston luontoelämyksiä tarjoavien reittien ja aktiviteettien äärelle.

 

Mathildedal – Kemiö 15 km

Pyöräile kärrytietä Strömman kanavalle ihmettelemään vuorovesi-ilmiötä ja jatka matkaa Kemiön keskustaan nauttimaan sen palveluista sekä haistelemaan tuulahduksia historiasta Sagalundin ulkoilmamuseossa.

Reitti Mathildedalista Hummeltietä pitkin kulkee läpi loma-asuntoalueen ja muuttuu metsässä kumpuilevaksi hiekkatieksi. Noin 2,5 kilometrin jälkeen tie muuttuu pienemmäksi kärrypoluksi, joka on kuitenkin helposti ajettavissa retkipyörällä. Aja vielä pari kilometriä, ja saavut asvaltoidulle Perniöntielle.

Jatka oikealle kohti Kemiön keskustaa. Pian saavut Strömman kanavalle. Pysähdy jäätelölle, sillä olet nyt suomalaisittain erikoisessa paikassa; kanava on yksi harvoista paikoista, joissa voit havaita vuorovesi-ilmiön virtauksen kääntyessä. Kanavalta hieman eteenpäin on mahdollisuus pulahtaa mereen Gammelbyn uimarannalla, ennen Kemiön keskustaan jatkamista.

Vähän ennen keskustaa tulet risteykseen, josta voit jatkaa Rannikkoreittiä pitikin vasemmalle Pedersåniin, tai kääntyä oikealle kohti Kemiön komeana kohoavaa kivikirkkoa ja keskustaa. Keskustasta löydät hotellin, ravintoloita ja kahviloita. Läheltä löytyy myös käymisen arvoinen Sagalund, joka on Suomen yksi vanhimmista ja suurimmista ulkoilmamuseoista ja hyvä paikka aikamatkailuun. Sagalund on museon lisäksi puutarha ja lastenkulttuurikeskus – perustajansa Nils Oskar Janssonin sanojen mukaan ”palanen todeksi tullutta runoutta”.

 

Kemiö – Taalintehdas 42 km

Pyöräile rauhallisia teitä pitkin maalaismaisemissa, piipahda matkan varrella luontopoluille ja jatulintarhalle. Ihastu Taalintehtaalla kylän merelliseen ja rautaiseen ruukkimiljööhön.

Pyöräile kohti Pedersånia pelto- ja kylämaisemissa. Reitti muuttuu hetkeksi puutalojen, metsän ja meren reunustamaksi hiekkatieksi, kunnes Vestlaxin jälkeen muuttuu asvaltoiduksi. Voit telttailla Vestlax Caravanin alueella tai jatkaa Brännbodan vanhalle kansakoululle, joka tarjoaa maittavaa kotilounasta ja majoitusta.

Reitti jatkuu Lammalaan, josta löytyy jo vuonna 1896 perustettu kyläkauppa ja sen yläkerrassa kaupan oma museo. Poikkea myös vieretysten sijaitseville Västanfjärdin vanhalle ja uudelle kirkolle sekä luontopolkua pitkin jatulintarhalle. Seuraava majapaikka, Bjärkas Golf, on neljä kilometriä Lammalasta.

Bjärkas Golfin jälkeen käännytään kohti Taalintehdasta. Ennen kylään saapumista jätä pyörä Senatsbergetin pysäköintipaikalle ja patikoi luontopolkua pitkin mäen laelle laavulle ja näköalatornille ihailemaan huikean kauniita maisemia.

Taalintehdas tarjoaa kahviloita, ravintoloita sekä kauppoja. Majoitusta on tentsileista hotelliin. Ruukkikylään tutustut parhaiten Ruukinmuseossa ja Ruukinkävelyllä, joka on kylällä kiertävä kulttuuripolku, joka johdattaa sinut aina Honoluluun, Siperiaan ja Hollywoodiin saakka! Kaikki luonto- ja kulttuuripolut lähtevät vanhan masuunin raunioilta kirjaston tuntumasta. Lisäksi läheiselle järvelle saa vuokrattua intiaanikanootteja ja frisbeegolfradalle frisbeesettejä.

 

Photo: Petri Järvinen

Taalintehdas – Kasnäs 17 km

Tämä etappi tarjoaa merimaisemia pyörän selästä. Etappia kannattaa pidentää käymällä myös omenapuutarhojen reunustamalla Söderlångvikin kartanolla sekä Högsåran vanhassa idyllisessä luotsikylässä.

Jatka Taalintehtaan keskustasta päällystämättömälle Sapelintielle, joka johdattaa merenrannan tuntumassa Hollywoodiksi nimetyn asuinalueen läpi. Reitti yhtyy Söderlångvikin tiehen Dragsfjärdenin järven pohjukassa, ja jatkuu asvalttipäällysteisenä.

Kun saavut Kasnäsintien risteykseen, kannattaa tehdä parin kilometrin pisto Söderlångvikin kartanolle. Kartanon piha omenatarhoineen, luontopolkuineen ja kahviloineen tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja kartanon päärakennuksessa toimii taidemuseo.

Kasnäsintien risteyksestä on matkaa Kasnäsiin 13 kilometriä. Matkan varrella ylität komean Lövön sillan, jonka näköalat saaristoon ovat huikeat. Noin 3 kilometriä ennen Kasnäsiä kannattaa jälleen poiketa pääreitiltä, ja kulkea maksuttomalla lautalla Högsåran saarelle vanhaan luotsikylään. Saaren länsirannalla voit myös telttailla Saaristomeren kansallispuiston telttailupaikalla.

Kasnäsistä löydät kylpylähotellin hemmotteluhoitoineen, ravintolan, kahvilan ja kaupan. Niemenkärki toimii yhteysalusliikenteen solmukohtana ja kesäisin sieltä lähtevät Rannikkoreitin vuoroveneet Hankoon, Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalle Örön linnakesaarelle sekä Bengtskärin majakkasaarelle.

 

Merietappi Kasnäs – Rosala – Hiittinen –Bengtskär – Hanko

Kasnäsin ja Hangon merietappi tarjoaa pyöräilijöille mahdollisuuden saarihyppelyyn ja käynnit mm. Rosalan viikinkikeskuksessa ja pohjoismaiden korkeimmalla majakalla, Bengtskärissä. Hyvällä onnella pääset näkemään merimatkalla hylkeitä ja merikotkia. Pyörän voit ottaa mukaan maksullisiin vuoroveneisiin, jotka liikennöivät kesäkuukausina.

Tarkista vuoroveneiden aikataulut ja varaa matkasi etukäteen:

Kasnäs - Bengtskär tai Bengtskär - Kasnäs sekä Kasnäs - Örö ja Örö - Bengtskär

Bengtskär - Hanko tai Hanko - Bengtskär

Kasnäs – Hanko

Vaihtoehto 1: Rosalan viikinkikylä & Bengtskär, 0 km pyöräilyä

Ota aamulla vuorovene Kasnäsistä, tutustu Rosalan viikinkikeskukseen ja jatka Bengtskärin majakalle. Vaihda venettä Bengtskärillä, ja saavut Hankoon iltapäiväksi. Voit myös yöpyä matkan varrella Bengtskärin majakkahotellissa.

Vaihtoehto 2: Hiittisten saaristolaiskylä, Rosalan viikinkikeskus & Bengtskär, n. 15 km pyöräilyä

Ota yhteysalus Kasnäsistä Långnäsiin ja pyöräile Hiittisten saaristolaiskylään. Tutustu Hiittisten kirkkoon ja pidä taukoa kahviloissa tai osta evästä mukaan kaupasta. Jatka toiseen ääripäähän Rosalan kylään, jossa pääset tutustumaan Rosalan viikinkikeskukseen. Rosalasta löytyy myös majoitusta. Jatkaa matkaa vuoroveneellä Bengtskärin majakalle ja Hankoon.

Hanko – Kasnäs tai Örön linnakesaari

Jos kuljet Rannikkoreittiä myötäpäivään, pääset aamupäivällä Hangosta Bengtskärin majakalle. Vaihda venettä Bengtskärissä. Kasnäsiin saavut iltapäiväksi. Voit ottaa myös venekyydin Bengtskäristä Örön linnakesaarelle!

Käynti Örön linnakesaarella

Varaa muutama lisäpäivä ja tee veneretki Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalle upealle Örön linnakesaarelle. Saarelta löytyy tykkien ja sotahistorian lisäksi, kaksi pitkää luontopolkua, ravintola ja majoitusta telttapaikoista hotelliin. Varaa venevuorot joko Kasnäsistä tai Bengtskäristä.

Varaa veneretki etukäteen!

Hanko – Tammisaari 43 km

Anna merituulen vauhdittaa matkaasi Hangon pitsihuviloiden ohi pitkin meren rantaa, nauti meren viileydestä hiekkarannoilla ja syvenny matkalla Hangon upeaan luontoon ja sotahistoriaan.

Hangon kaupunki pitsihuviloineen ja bulevardeineen houkuttelee pysähtelemään ja hiekkarannat vetävät puoleensa auringonpalvojia. Reitti kulkee meren rannan tuntumassa kohti pittoreskia Neljän Tuulen Tupaa, jossa kelpaa herkutella leivonnaisilla.

Reitti kaartuu sisämaahan, ja saavut mäntyjen katveessa kohoavalle neuvostosotilaiden muistomonumentille. Pistäydy myös Långörintielle; kohti Kattrumpania pyöräillessä pääset ulkoilmataidenäyttelyyn, jossa on kymmenittäin Knutte Sundbergin (1940-2004) taidokkaita kannoista ja hylkyjen osista tehtyjä veistoksia:

Jatka Täktomintietä myöten, joka muuttuu myöhemmin Tvärminnentieksi. Matkalla on tutustumisenarvoisia luontokohteita; Täktomin lentokentän kosteikko lintutorneineen, Högholmenin suojelualue luontopolkuineen sekä Svanvikin lintutorni.

Koverharintielle kääntyessäsi löydät Terästehtaan muistomerkin. Jatka Lappohjaan, jossa pääset huuhtomaan pölyt kauniilla uimarannalla. Kun jatkat Valtatie 25 pohjoispuolelle, tarjoutuu nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille: vierailijoille avoin Irma-bunkkeri, elämyksellinen rintamamiesmuseo, maastossa kulkeva Harparskog-linja sekä Mannerheimin muistomerkki.

Jatka polkemista läpi vanhoja työväen rakennuksia käsittävän Skogsbyn sahayhdyskunnan ja nauti herkuista kahvila-ravintola Villa Kosthållissa. Pysähdy vielä ennen Tammisaareen saapumista keisarillisessa Dagmarin puistossa kävelyllä ja täytä juomapullo lähteen virvoittavalla vedellä.

 

Tammisaari – Tenhola 18 km

Käyskentele meren rantaan levittäytyvän Tammisaaren vanhan kaupungin kapeilla kujilla ja pyöräile lumoavaan Tenholan kirkonpitäjään.

Vietä leppoisa hetki Tammisaaren keskustan puutaloidyllin sokkeloissa nauttien samalla kaupungin palveluista. Luontoon kaipaavan kannattaa astella kaupungin kupeessa sijaitsevaan Ramsholmenin puistometsään ja Tenholaan lähtiessä matkalle osuu myös Västerbyn ulkoilualue luontopolkuineen ja laavuineen.

Etappi Tammisaaresta Tenholaan on asvaltoitu ja osittain pyörätietä. Lähde polkemaan vierasvenesatamasta Pohjoista Rantakatua pitkin nauttien viimeisistä maisemakuvista kaupunkiin. Rautatien pääset alittamaan tunnelia pitkin, jonka jälkeen reitti kääntyy vasemmalle. Jatka siltaa myöten Kråkholmen saarelle, pyörätietä pitkin nostosillan yli ja alita tie 25. Jatka vasemmalle Hangon suuntaan.

Kurvaa 1,5 km jälkeen päätieltä oikealle Prästkullan suuntaan. Tässä vaiheessa pyörätie päättyy, ja pääset rauhallisemmille metsien ja pienten kylien reunustamille teille. Jatka 10 km, kunnes käännyt oikealle Ingvalsbyntielle. Pistäydy Prästkullassa ihailemassa historiallista kartanoa ja jos onnet onnekas, on seppä paikalla, ja pääset tutustumaan hänen pajaansa.

Kaarra 7 km jälkeen oikealle Bromarvintielle. Kun saavut Tenholan kylään, käy ihailemassa komeaa keskiaikaista kivikirkkoa ja palkitse itsesi paikallisella juustolla Frimans Diversehandel kyläkaupassa ja nauti Bakfickan ravintolan tarjonnasta.

 

 

Tenhola – Mathildedal 47 km

Polje Tenholasta kartanoiden koristamissa seesteisissä maalaismaisemissa kohti Teijon kansallispuiston luonnonrauhaa ja Mathildedahlin viehättävää ruukkikylää.

Osta Tenholasta evästä, sillä etappi kulkee pääosin syrjäisiä pikkuteitä, joiden varrelta ei ole palveluita. Aloita matkasi Tenholan keskustasta ja aja kirkon, pappilan sekä kotiseutumuseon ohi Pitäjäntietä pitkin. Juuri ennen päätielle saapumista jää Tenholan juustola vasemmalle.

Ylitä päätie 52 ja jatka polkemista pitkin Lillvikinmäkeä. Kurvaa Kuninkaantielle (tie 111) saapuessasi vasempaan ja ylitä päätie 52 uudestaan, jotta pääset Vikstrandintielle. Jos kaipaat virkistävää taukoa, on Vikstrandin uimaranta aivan lähellä.

Jatka Olsbölentietä, ja kun tulet jälleen päätielle 52, käänny vasemmalle. Tie on vilkasliikenteinen, joten pyöräile varoen! Jo muutaman kilometrin päästä pääset kaartamaan rauhallisemmalle Trollshovdantielle. Hetken päästä asvalttitie muuttuu soratieksi.

Reitti halkoo Malarbyn kylän, jossa toimi aikoinaan ruukki. Tien nimi vaihtuu sen jälkeen Kuivastontieksi. Tässä vaiheessa olet polkenut etapista 20 kilometriä. Jatka matkaa, kunnes ylität Perniönjoen ja sen jälkeen käännyt Laukantielle. Jatka Kemiöntielle asti ja käänny vasempaan.

Ylönkylään saapuessasi voit tehdä kierroksen siltoja pitkin Salon suurille saarille Särkisaloon; Förbyn satamaan ja Pettuun saakka. Jos jatkat suoraan Mathildedahliin, pyöräile kylän ohi ja käänny Skoilantielle, joka johtaa ruukkikylään.